Debat de cloenda del projecte “Cartografia de la Solidaritat”
REPENSANT LA SOLIDARITAT VERS LES PERSONES REFUGIADES: RECUPERANT LLUITES PASSADES
L’emergència a Catalunya de respostes solidàries cap a persones que cerquen refugi ha contribuït a visibilitzar les violències dels múltiples sistemes “fronterers” que impedeixen la lliure circulació i dificulten l’assoliment d’una vida digna a l’arribada. Violències que afecten les trajectòries vitals de determinades persones, reproduint jerarquies, discriminacions i exclusions. En aquest context, però, cal parar atenció a com una hipervisibilització de les persones refugiades només com a víctimes pot contribuir a reforçar les mateixes divisions que estan a l’arreldels sistemes legals restrictius i de les mancances en els circuits d’atenció.
Per tot això, com a part del projecte “Drets, ciutadania i participació a Barcelona: Cap a una Ciutat Acollidora”, proposem un debat a partir d’experiències de recerca i activisme que, de diferents maneres, fan més complexes els imaginaris i les pràctiques de solidaritat. Es tracta de raonar, per una banda, sobre els règims hegemònics que perpetuen les relacions de poder de l’Europa fortalesa i, per l’altra, sobre què podem aprendre de fer memòria de les lluites passades protagonitzades per persones migrades. La invitació és a explorar com diverses aliances poden generar coneixements, connexions i xarxes de cures per tal que Barcelona pugui esdevenir una ciutat veritablement acollidora.
Amb intervencions de:
– Amarela Varela (UACM – Méxic)
– Itziar Gandarias (Universidad de Deusto, Fractalitats en la Investigació Crítica)
– Equip del projecte
——————————————————————————————————————
[TALLER GRATUÏT]
Repensant la intervenció social en episodis de migració i refugi
La intervenció social és una realitat complexa, composta per diferents agents que intervenen en definir una situació com a problemàtica. Arran de l’anomenada “crisi dels refugiats”, diferents serveis i projectes s’estan portant a terme per tal de donar suport a persones immigrades i que demanen asil. En aquest context, però cal analitzar les maneres en què aquestes accions es porten a terme, quins són els imaginaris que circulen sobre persones immigrades i refugiades en les diferents actuacions i en quina mesura aquestes responen a les necessitats dels diferents col·lectius involucrats.
Com a part del projecte “Drets, Ciutadania i Participació a Barcelona: Cap a una Ciutat Acollidora”, el taller planteja treballar a partir de diferents experiències d’intervenció i acció relacionades amb persones immigrades i refugiades. Per una banda, reflexionarem sobre les maneres en què s’està treballant actualment en aquesta àrea i, per altra, treballarem per a elaborar unes recomanacions fruit d’aquest encontre.
————————————————————————————————————–
[TALLER GRATUÏT]
Repensant la comunicació en episodis de migració i refugi
Els mitjans de comunicació han jugat un rol central en modelar el discurs públic en la anomenada “crisi dels refugiats”. Des de 2015, les narratives que han fet circular han tingut un clar pes en provocar una resposta humanitària i solidària davant la situació, però també en fomentar el discurs de la por i la desconfiança cap a l’Altre.
Llevat d’algunes excepcions, la cobertura de la situació al Mediterrani en els darrres anys no es diferencia gaire de la manera en la qual els mitjans europeus, espanyols o catalans representen a les persones que migren. Aquestes són amb freqüència invisibilitzades, utililitzades o representades erròniament.
Com a part del projecte “Drets, Ciutadania i Participació a Barcelona: Cap a una Ciutat Acollidora”, el taller planteja treballar a partir de l’experiència de professionals que tenen sota la seva responsabilitat treballar amb representacions de la migració i l’asil polític. Per una banda, reflexionarem sobre les maneres en que s’ha trasmés la “crisi dels refugiats a través dels mitjaans de comunicació i, per altra, treballarem per a elaborar unes recomaanacions fruit d’aquest encontre.
El taller tindrá lloc dimecres 15 de novembre, de 17 a 20h, a la Sala Gran de la Bonne, a la tercera planta de l’Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7)
———————————————————————————————————————————-
Presentació: “Si és que hi ha cases d’algú: repensant la “crisi dels refugiats”
Xerrada-debat en el marc de la creació d’una “cartografia de la solidaritat”, amb la participació de Cristina Fernández (UB), Xavier Giró (UAB) i l’Assemblea 2 d’Abril.
L’esdeveniment pretén presentar el projecte així com generar un espai crític per tal de problematitzar l’anomenada “crisi dels refugiats” i la solidaritat al seu voltant. Així, es tractaran aspectes relacionats am bel marc legal vigent, el gènere, els mitjans de comunicació, la construcció de l’alteritat, l’activisme i les relacions solidàries.
L’acte tindrà lloc el 20 d’octubre a les 18:00h a La Bonne (Centre de Cultura de Dones, situat a l’edifici Francesca Bonnemaison de Barcelona) a la Planta 3 i està organitzat pel Grup Promotor del projecte “Drets, ciutadania i participació a Barcelona: cap a una ciutat acollidora”, finançat per l’Ajuntament de Barcelona i amb la col·laboració del Màster d’Investigació i Intervenció Psicosocial (UAB) i Sindillar.
Us hi esperem!